Neighborhood Bliss

Located in a developing neighborhood, the privacy of a rear yard was a desirable feature to expound upon in the client's wishes for design. This, an easily understood application, was a challenge to implement where the sites' sun orientation was focused to street side, and its location pitches in all directions.

To remedy this situation, the immediate design response was to carve out the landscape in the rear yard to create a level of privacy a nestling effect with the otherwise prominent site. Additionally, to keep the volume of the home from appearing ostentatious, the second floor is concealed in the roofline of a simple Cape structure. The scale of the home is addressed again and again with a combination of siding, and a horizontal banding of trim, tying the building in to the landscape.

Natural light pours into the home by way of large windows and dormers. A unique front centerpiece, a floating stair, stretches three full floors, and with it the light does follow. Within this humble Cape the space unfolds. With the kitchen acting as the bridge between the front and back of the house, it truly becomes the heart of the home. Using deepened arched openings as transition spaces and view finders, your attention is steered from the kitchen front yard into the rear where a greater level of privacy for the family can be found. The rear yard becomes newly animated as a children's play area in the now sunken landscape. Stone retaining walls hold back the earth and create a protective court for games.


©2017. DeStefano Architects. All rights reserved.