Architectural Heritage

A lagging inherited house with an immense need to modernize led this homeowner to DeStefano Architects. First appearing on Maine's southern coast in 1776, this third generation-owned home came with a challenge: fulfill the clients' wishes but leave the house still looking at home in its landscape. The renovation and addition would only be a success when people couldn't tell the old part from new.

To make way for visiting children, grandchildren and friends, a large gambrel-roofed addition was built, housing a spacious kitchen. The goal achieved by the kitchens' design was to make it as amenable for large crowds as it is for two.

A graceful new staircase linked the two levels of the house, while an elevator allowed access to a second floor apartment above the newly constructed attached garage.

DeStefano Architects, along with Maine Coast Builders, also rehabbed the existing three-seasoned porch, and enlarged the old parlor to reflect contemporary standards. Almost every window and door were removed, restored and replaced. New skylights were installed in the mudroom and upper hall to usher in as much natural sunlight as possible.

An intense level of planning and subtle strategies make it impossible to gauge where past and present merge.


Key Consultants:

  • Maine Coast Builders
©2017. DeStefano Architects. All rights reserved.