100 Club

In this conversion project, the objective was to create a private dinner club in an existing conference space. The challenges faced included creating the transition from an office building elevator core to this high-end restaurant environment.

 
This conference space occupied the top floor of its building with views out over the city in 270 degrees, overlooking rooftops and their reflections in the river beyond. An exterior balcony, where we foresaw future dinner guests mingling with an aperitif later in the evening, wrapped the room. The location was existing and appropriate, the sparkle needed to be found.

To re-create the experience of approach, an array of new materials and fixtures were selected to change the spirit of the space. This space and the hall leading to it were newly wrapped in cherry and birds' eye maple paneling. New light fixtures were dropped from the ceiling softening the atmosphere. The colors of the evening deck every surface; from gold and nickel wall coverings in the spirit of raw silk, to metallic adornments, to sheers and copper fixtures and tiling. An adjacent area was converted into a full service wine cellar with extensive glazing and night lighting.

Within the space, minimal new construction was needed, using existing walls and features D|A created space for fifty to dine, with additional seating for fifteen in the wine room. All sixty-five seats have interior views of the wine storage through a glass wall where light filters and bounces, throwing reflections of the deepest reds and whites over the natural dark woodwork. The ceiling sparkles like a clear night sky. Lit orbs and starlight clusters nestle with a darkened fabric coated ceiling, offering a soft, intimate space to dine.


Key Consultants:

  • Patten Construction
  • Tobey Design – Interior Design

Photography:

  • Dan Gair
  • Blind Dog Photo
©2017. DeStefano Architects. All rights reserved.