Summer Serenity

This home was recently featured in the town’s, “25th Annual Hospice Home & Garden Tour”, hosted by the Chamber of Commerce.  On several occasions, people touring the home ran out of superlatives with which to describe the house.  When visitors regained their ability to speak, a resounding “Best In Show” was heard throughout the tour.

In a town well-known as “The Oldest Summer Resort in America”, the homeowner found two waterfront lots which were combined to build an ideal summertime retreat to welcome family and friends.  With a panoramic view of a portion of the “big lake”, the site was developed by carefully chosen masters of the trades to become the epitome of summer serenity.

Every room in the house was designed to have a view of the water.  In particular, the sunroom blends the barrier between inside and outside with a custom folding window system that tucks into wall pockets, out of view.  Unmatched scenic beauty is enjoyed from the house or the charming patio and exudes the feeling of endless relaxation.  The custom hot tub serves as agreeable middle ground between nature and residence – though no evidence of outdoors is brought in, thanks to the elegant outdoor shower and wash area.

The home’s façade is a study in dichotomy: a seamless blend of symmetrical formality and an organically comfortable environment.  The front elevation is even and level, the front door is squarely centered and set back and between two wings to allow for an entry garden.    As the house evolves towards the lakeside, the backyard is a pleasantly uneven surface with slices of stone walls and landscape details anchoring the building to the hillside that gently gives way to the water.

A breath-taking, two-story great room features a curved, vaulted ceiling.  Custom millwork throughout the home particularly noticeable in the main stairway and its ballister framings and dramatic newel post.  Casement woodwork throughout the home is a treat to behold.  A faux slate roof enhances the environment and pleases the eye.  A commanding, state-of-the-art geothermal mechanical system keeps all 9,000 square feet of this magnificent home appropriately cool and warm.

 

**Winner of the 2016 AIA New Hampshire People's Choice Design Award



Key Consultants:

  • Lovering & Sons Builders
  • Urban Dwellings

Photography:

  • Greg West
©2017. DeStefano Architects. All rights reserved.